ישנם דרכים רבות להדברת מזיקים בבית. לאור המקרה הטראגי בירושלים חשוב לדעת מי רשאי להדביר, מה הסיכונים הכרוכים בהדברה, האם היא פוגעת בסביבה ומתי לא צריך בכלל להתקשר למדביר. מדריך להדברה ביתית למתחילים.
הדברה ללא רישיון:
כדי לקבל רישיון מדביר, יש צורך לעבור קורס הדברה במרכזים של משרד הבריאות ומבחן משולב של משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה. ניתן לעבור את הקורס לעשות רק לאחר גיל 18 עם הצגת תעודת יושר. תמיד לפני תחילת העבודה יש לוודא שיש למדביר רישיון, לראותו ולוודא שאיננו עובד תחת רישיון על אדם אחר.
שימוש בחומרים רעילים:
מדבירים רבים בישראל נוטים להשתמש בריכוז מאוד גבוה של חומרי הדברה. למעשה מרביתם משתמשים בחומרים רעילים כדוגמת זרחן אורגני, אשר נאסר לשימוש עוד בשנת 2008. זהו חומר הגורם למערכת העצבים של המזיקים להפסיק ולתפקד ושאיפה מרוכזת שלו על ידי בני אדם עשויה להביא לפגיעה משמעותית במערכת העצבים, העור ודרכי הנשימה.
הטענה השכיחה של מדבירים רבים היא "מינון גדול יותר= יותר אפקטיבי, ליתר ביטחון". אז בואו ננפץ את המיתוס הראשון- מינון גבוה יותר לאו דווקא יפתור את הבעיה. עם זאת, מה שהוא כן בוודאות יעשה, זה בפגיעה בסביבה והעמדת תושבי הבית בסיכון. במקרה כזה יש לוודא עם המדביר מהו החומר בו הוא משתמש ויש להבהיר כי אינכם רוצים בשום אופן שימוש של חומרים אסורים על פי החוק.
סיכונים בחומרי הדברה:
על פי רוב, חומרי ההדברה המאושרים היום ומשמשים להדברת תיקנים ונמלים הם ממשפחת הפירתרואידים שמשמשים לסוג הדברה ירוקה. חומר זה מופק באופן מלאכותי מפרחי החרצית. רעילותה נמוכה יחסית לבני אדם. עם זאת, הפעולה הכימית שהיא יוצרת במזיק מביאה לגירוי עצבי המביא לחוסר שליטה על פעולות עצביות עד לחוסר שליטה ומוות. אין לבוא במגע עם חומרים אלו או לשהות בבית 2-6 שעות לאחר הריסוס.
באופן כללי, נכון להיום אין כזה דבר חומר הדברה אקולוגי, אלא חומר עם ריכוזים נמוכים מאוד של חומר פעיל, שהסיכון שלהם לסביבה או לבני אדם הוא נמוך מאוד.
הוראות בטיחות:
מדבירים לא מקצועיים לא מקפידים על הוראות הבטיחות ומעמידים את תושבי הבית בסכנה, כפי שקרה אתמול וכן במקרים שונים בעבר. להלן הוראות הבטיחות הכלליות:
- יש לצאת ממקום ההדברה 2-6 שעות. במידה ויש בבית נשים בהריון, ילדים מתחת לגיל שנתיים או חולי אסטמה יש לצאת למינימום 6 שעות מהבית.
- לאחר החזרה למקום הריסוס יש לאווררו לפחות למשך 20 דקות
- יש למנוע גישת ילדים למקום.
- יש לשטוף את כל המשטחים בהם נגע החומר בסבון ומים 3 ימים לאחר הריסוס (שיש, רצפה, ארונות וכו') ולזרוק את המטלית לאחר הניקוי.
- במקרה של מכרסמים- אין לגעת ברעל או בפיתיונות.
שיטה בטוחה- הדברה באמצעות ג'ל:
היום, אחת השיטות הנפוצות ביותר בעולם הינה הדברה באמצעות ג'ל. מדובר בג'לי פיתיון שונים כדוגמת טופג'ל או טורפידו ג'ל הדורשים רק טפטוף של מספר טיפות מסביב למקום בו נראו הטפילים או מסביב למושבה של המזיקים. בין השאר גם מאחורי ארונות ובתחתית המגירות. הג'ל עובד באמצעות אכילתו. הנמלה או התיקן אוכלים מפיתיון ולוקחים את שאריותיו, לקן ומרעילים כך את כולו. לשיטה זו 4 יתרונות עיקריים:
- הפעולה בג'ל לא מצריכה פינוי של דיירי הבית או אוורור מאחר והג'ל לא מפיץ ריח.
- לא דורשת פינוי הכלים או ניקוי לאחר הפעולה.
- היא מאוד יעילה.
- והכי חשוב- לא רעילה כמעט בשום צורה (0.01% של חומר פעיל).
הבעיה העיקרית היא שלמדבירים קשה לשנות את התפיסה בנוגע לאפקטיביות יכולת להבריח ולהרוג מזיקים או להשקיע בחומרים אקולוגיים יותר כדוגמת שפורפרת ג'ל של טורפידו או טופג'ל, שמחירו לצרכן הינו כ- 250 ש"ח.
שיטות נוספות פחות שכיחות:
איבוק- הדברת מזיקים על ידי שימוש באבקה להריגת מזיקים. נחשב כמסוכן יותר מריסוס וכמעט ולא משתמשים בה למעט מקומות בהם לא ניתן להשתמש עם ג'ל או ריסוס
מדבקה- שימוש במדבקה המפיצה ריח המחקה פרומון ומושך אליו את המזיקים הנדבקים למדבקה. המדבקה לא מפיצה רעלים. עם זאת השיטה נתפסת כפחות יעילה מאחר ולא יכולה להתמודד עם קנים גדולים, לוקח זמן עד שרואים תוצאות ועלויותיה גבוהות.
מחירים:
ביקור של מדביר יעלה בין 180-250 ₪.
בית 4 חדרים יעלה בין 300- 400 שקלים. כל החסרה או תוספת של חדר תעלה או תוזיל את המחיר בכ- 50 שקלים.
מזרק ג'ל לשימוש ביתי יעלה לכם 250 ₪ ולהספיק לשנתיים, בהתאם לגודל הנחיל והשימוש.
חשוב לציין כי אלו מחירים ממוצעים ועשויים להשתנות בהתאם לסוג החומר וחומרת המצב.
איך אפשר להימנע מהדברה?
מזיקים רבים נכנסים לבתים דרך חריצים, חלונות, סדקים ופתחי ביוב. טיפול טוב בתיקנים מתבסס על הגעתם אל הדירה על ידי סתימה של כל הסדקים והחריצים הנראים לעין והתקנה של רשתות על החלונות, לפחות בתקופת הקיץ. כל שימוש חומר הדברה רעיל הינו מזיק לסביבה ומסכן את תושבי הבית. ראשית נסו לטפל בעצמכם בנחיל המזיקים, באמצעות פעולות מניעה או שפורפרת ת ג'ל לשימוש ביתי. במידה והבעיה לא נפתרת, פנו למדביר מוסמך, רק קראו את המדריך לפניי.
הכותב הוא יניב שרון, מנכ"ל חברת שרון הדברה בירושלים.
קטגוריה: צרכנות
תגיות: הדברה, הדברה בבית, הדברה במרכז, הדברה בראשון לציון, הדברה בתל אביב, הדברה ירוקה, חברת הדברה
2 תגובות על “איך לעשות הדברת מזיקים בבית”
בהחלט מאמר מעניין מאוד. כל הנושא של הדברת מזיקים הוא מרתק, בתור אחד מהתחום.. והמידע פה בתוכן בהחלט חשוב ומעניין.
מאמר מעניין. הרבה אינפורמציה חשובה בנושא הדברה ירוקה שהוא חשוב בפני עצמו. תודה.