רבע מהחברות בישראל לא מגישות דו"חות; רשות המסים מתעלמת - ויותר מ-90% מהן חומקות מעונש, רק על 3.1% מהחברות העברייניות הוטל קנס מינהלי, ורק נגד 4.5% מהן נפתחה חקירה שעשויה להוביל להגשת כתב אישום פלילי. בסך הכל, ב–92% מהמקרים של אי הגשת דו"ח במועד לא נקטה רשות המסים כל פעולת עונשין כדי להגביר את הציות לדיני המס. כלומר, הסיכוי של חברה פרטית בישראל שבאופן קבוע אינה מגישה דו"ח שנתי לרשויות המס להיתפס נמוך ביותר, כ–10%.

חוק העבירות המנהליות, שנחקק ב–1985, קובע כי אי־הגשת דו"ח שנתי למס הכנסה במועד היא עבירה פלילית שניתן להטיל עליה מאסר בפועל של עד שנה, מאסר על תנאי וקנס כספי. למרות זאת הרבה מהחברות הפרטיות בישראל אינן מגישות את הדו"ח במועד. חשוב לציין כי ללא הדו"ח, רשויות המס אינן יכולות לערוך שומה ולגבות מס.

עורך המחקר רו"ח אלי אור, מוסיף בראיון שנעשה עמו: ״כי הפרה מנהלית זו גלויה וקלה לאיתור, וניתן להפעיל את האמצעים הדרושים לצמצומה מיד עם התרחשותה, שכן פקודת מס הכנסה קבעה מועדי הגשה, ובכל זאת בחמש שנות המחקר לא נעשה מאומה״.

40 אלף חברות לא הגישו דו"ח שנתי למס הכנסה במשך שלוש שנים רצופות, דבר שאינו סביר בכל קנה מידה שהוא. זה קורה מדי שנה. בפועל, רשות המסים אינה מפעילה את החוק, אף שכל האמצעים מצויים בידה.

מרשות המסים נמסר בתגובה: "סוגיית השימוש בקנסות מנהליים נבחנה באחרונה ברשות, וגובשו המלצות לייעול השימוש בהם. תוכנית העבודה של רשות המסים לשנת 2014 כוללת, בין השאר, שינוי משמעותי בכל נושא האכיפה, ובכלל זה גם זימון סרבני דו"חות לחקירה, וכן הגדלת מספר הקנסות המנהליים המוטלים על סרבני דו"חות ב–150%".

מנגד, מול העמותות החרדיות תוקנו לאחרונה חוקים נוקשים וחמורים, וניתן לרשם העמותות סמכויות לפתיחת חקירה נגד עמותות ועובדיה אשר לדעתו אינם פועלים כחוק, בידו להיכנס למשרדי העמותה ללא הזמנה מראש ולדרוש תשובות, מידע ומסמכים. למרות שההצעה שעברה בשבוע שעבר רוככה במעט, ולא יהיה ניתן בידי רשם החברות להטיל עיצומים וקנסות על העמותה והחברים בה, אך די במה שאושר כדי להפוך את כוחו של רשם העמותות לאימתני, ברשויות שניתנו בידו, וההגבלות שיכול להטיל על העמותות השונות, שגם הישיבות וארגוני החסד הרבים הנם תחת שליטתו.

קטגוריה:

תגיות: , , ,