תכנית פראוור להסדרת התיישבות הבדואים והבעלות על שטחי בתיהם, אושרה בדוחק בכנסת בקריאה ראשונה, ב25 ביולי 2013, ולוותה בהגנתיות רבה מצד הח"כים הערביים, שקרעו את טיוטת הצעת החוק ויצאו מהמליאה.

תכנית פראוור נקראת על שם אהוד פראוור, המשמש כראש האגף לתכנון מדיניות במשרד ראש הממשלה. פראוור עומד בראשות צוות שמונה ליישם את מסקנות ועדת גולדברג, שבדקה את מצב ההתיישבות הבדואית בנגב והמליצה על התכנית הנוכחית העומדת במוקד הסערה. הוועדה המליצה על חוק מיוחד להסדרת היישובים הבדואים הלא-מוכרים בנגב וכן ישוב המחלוקת בין המדינה והבדואים לגבי בעלות על הקרקעות, שאותו מקדמת הממשלה בימים אלה. המתווה הוצג כבר לפני כשנה (27.1.13) בממשלת המעבר על ידי השר בני בגין. כשבאותה העת נמתחה ביקורת רבה מימין ומשמאל על כך שהממשלה הזמנית הצביעה על הצעת ההחלטה שכלל לא פורסמה בציבור, ומשום כך לא נשמעו ההתנגדויות לה מקרב התושבים שלהם נוגע הסדר זה. כפי שראינו אתמול את תגובתם...

אמנם מתווה זה הוא בגדר יישום של המלצות, מועדה שהוקמה בראשות השופט אליעזר גולדברג כאמור, ומטרתה לבדוק את סוגיית ההתיישבות הבדואי ולהציע פתרונות. בתכנית פראוור ההצעה להעניק לתובעי הבעלות על הקרקעות, פיצוי כספי או פיצוי במקרקעין (עד מחצית מהיקף השטח) ולפצות בסכום של עד רבע מהיקף תביעת הבעלות, גם לאלו שאינם מחזיקים כעת בקרקע בעקבות שפונו ממנה בעבר על ידי המדינה. לגבי הסדרת היישובים, מציעה התכנית, כי יש לאפשר הכרה המדינה ביישוביהם הלא-מוסדרים, אך תנאי שהנם בתוך שטחים שיועדו לכך בתכנית מתאר מחוזית – וכן על פי כללים תכנוניים המונעים פריסת ישוב על שטח נרחב באופן שיפריע להקמת תשתיות.

בהצעת התכנית לא יכללו כ-180 אלף דונם שהופקעו בעבר על ידי המדינה לצרכים שונים. הוחלט שקרקעות אלו יישארו ברשותה של המדינה לצורכי פיתוח שונים, ביניהם העיר החרדית בנגב.

נציגי הקהילה הבדואית בנגב טוענים שתכנית זו אינה מכירה בכל היישובים הלא-מוסדרים ותגרום לפינוי עשרות אלפי בדואים מבתיהם. כמו כן טוענים הבדואים שהסדר הקרקעות נותן פיצוי חלקי בלבד בכסף או בקרקע, כאמור. לדבריהם תכנית זו מפלה ואינה שווה להסדרי פיצויים שנעשו בעבר עם תושבים יהודים. האו"ם, כרגיל רואה את מעשיה של מדינת ישראל בעין ביקורתית רבה, וגם קרא לתכנית זו: מפלה וגזענית. לעומת זאת, בני בגין שגיבש את התכנית - טוען כי לפי ההצעה שהוגשה רק חלק קטן מהאוכלוסייה הבדואית יצטרך לפנות את ביתו, וגם הללו שיאלצו להתפנות, יעברו למרחק קטן ממקום מגוריהם הנוכחי, וירוויחו שיפור משמעותי של תנאי החיים באמצעות מעבר ליישוב עם תשתיות חשמל ומים ומוסדות ציבור כמו חלק מהאוכלוסייה שהועבר כבר לעיירות המוכרות כמו רהט או לקיה.

המוזר והמעניין בכל פרשת "תכנית פראוור" או המכנים אותה "פראוור-בגין",שהתגוששות והוויכוחים אינם על פרטים שלא ניתנים לאימות, דוגמת ההסכם עם איראן והפלסטינים, האם יכבדו אותו או לא, האם יחדלו מפיתוח פצצה גרעינית ולחילופין ממעשי חבלה בתושבי ישראל. פה מדובר בפרטים שניתן לבדקם בקלות על ידי הצצה קלה במפת הישובים, אף אלו שאינם מוכרים, יודעים היכן הם ממוקמים. גם האשמות נגד השר לשעבר בגין, שנשמעות מהימין, הטוענות שאין די קרקע לתת כפיצוי לבדואים המתפנים, מפני שחלק מהשטחים כבר יועדו לפיתוח תשתיות או, שחלקם נמצאים במקומות שאינם מתאימים לעיבוד חקלאי, והבדואים לא יסכימו לקבלם כפיצוי אלו דברים שניתן לראותם בקלות. מנגד אנשי הצוות שפעלו על מתווה התכנית טוענים שהמתווה אמנם מותח את אפשרויות ההסדר כמעט עד לקצה מבחינת זמינות הקרקע בנגב, אבל עדיין ניתנת התכנית למימוש.

זעמם העיקרי של נציגות הבדואים, הוא בעקבות סעיף בתכנית זו, הבא לזרז את תהליך הסדרת הישובים ולמנוע מיורשים נוספים לתבוע בעלות על הקרקעות, שהקציבו לחוק הפיצויים הזמן יוגבל לחמש שנים בלבד, הבדואים מוחים בחריפות נגד סעיף זה וטוענים שהוא משקף את רוח החוק הפוגעת בזכויותיהם. טענה נוספת שבתקופת הבריטים והעות'מנים כן הכירו בבעלותם על הקרקע, במסגרת הסדרי מקרקעין והסכמים משפטיים שחלו באזור, ואילו המדינה לא הצליחה במשך השנים להגיע להסדר לגבי בעלות הקרקע וליצור תשתית של יישובים מסודרים ומתוכננים עבורם.

מי שהגיב ארוכות ונמרצות בנושא היה שר החוץ, אביגדור ליברמן בפוסט ארוך בדף הפייסבוק שלו כתב השר את דעתו: "ההפגנות האלימות המתרחשות היום בנגב ובגליל נגד "תכנית פראוור" להסדרת התיישבות הבדואים בנגב הן חמורות אך צפויות. בתחילת השבוע התייחסתי בישיבת מרכז "ישראל ביתנו" לבעיית הבנייה הבלתי-חוקית בנגב, בגליל ובואדי ערה. ביקשתי מהנוכחים להסתכל על התצא"ות, תצלומי האוויר, של אזורים אלה, ובמיוחד על צפון הנגב, ולהשוות אותם לתצא"ות מלפני 35 שנה. אמרתי שלא צריך להיות מומחה לגיאוגרפיה או לדמוגרפיה בכדי להבין שהמצב הוא קטסטרופה ושקל גם להבין מה יהיה שם בעוד 35 שנה. אמרתי שלכן מחובתנו לפעול להפסקת המצב שנוצר לפיו ישנם אזרחים במדינה שכפופים לחוקים, לחוקי התכנון והבניה, וישנם אלו שמצפצפים עליהם ויצרו באמצעות אלימות מצב שהחוקים אינם חלים עליהם. לא מדובר בבעיה חברתית ולא במצוקת דיור, אלא במאבק על הקרקע, כפי שהיה כבר במאה ה- 19 עם יִיסוּד המושבות הראשונות ונמשך מאז. מתקופת "חומה ומגדל" לא השתנה דבר. אנחנו נלחמים על קרקעות הלאום של העם היהודי ויש כאלו שבאופן מכוון מנסים לשדוד אותן ולהשתלט עליהן בכוח. אי אפשר לעצום עיניים ולברוח מהמציאות הזו. הממשלה חייבת להתייחס לסוגיה הזו ולעבוד באופן מתואם ומסונכרן, בכל המישורים, כדי להתמודד איתה, אחרת בעוד דור נמצא את עצמנו במצב בלתי אפשרי. אין שום סיבה שבאום אל פאחם לא יבנו בניינים רבי קומות כפי שבונים בביירות, בקהיר ובעזה. גם שם אין רק בתים צמודי קרקע. המדינה חייבת לקחת יוזמה ולבנות עבור האוכלוסייה הערבית ערים מודרניות, לגובה עם כל התשתיות והאישורים. אישורי בניה זה לא רק ליהודים!
אנו התנגדנו מהותית ל"תכנית פראוור" אך בסופו של דבר הסכמנו לתמוך בה לאחר שהשר לשעבר בני בגין אמר שהתכנית זוכה להסכמה של כל ראשי השבטים ועל-כן תסיים את הענין אחת ולתמיד. אלא שבמציאות קרה ההפך, כפי שחששנו, והבדואים מעוניינים לקבל רק את הגזר, פיצויים וקבלת קרקעות אחרות, אך פועלים בכל הדרכים, וגם באלימות, נגד ה"מקל" – חובתם לפנות את הקרקעות עליהן הם יושבים באופן בלתי-חוקי.
לכן, יש לבחון מחדש את התכנית כולה ולשקול קבלת תכנית מרחיקת לכת שתבטל גם את ההטבות שהיו אמורים לקבל הבדואים. אם אין הסכמה מלאה – אין שום הטבה".

בשבת פרצו הפגנות רבות למניעת העברת חוק זה בכנסת, לדברי מארגני המחאה ביניהם חברי כנסת ערבים, ההפגנות היו חלק מ"יום הזעם השלישי" נגד התכנית. "המטרה של חוק פראוור היא להסיר את הבדואים מאדמותיהם ולא להסדיר את יישובם", אמר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) שהשתתף באחת מהפגנות. "כאשר מחליטים על הקמת שני יישובים ליהודים, מגרשים עשרות בדואים ומפקיעים מאות דונמים מאדמותיהם, הקול שלנו ברור - החוק לא יעבור, אולי בכנסת החוק יעבור כי אנחנו מיעוט אבל כאן בשטח הוא לא יעבור. אנחנו חברי הכנסת הערבים קוראים לבטל את החוק הגזעני הזה ונסייע לאנשינו במאבקם".

ההפגנות יצאו מכלל שליטה נזרקו בהם אבנים ובקבוקי תבערה, וכן נחסמו צירים מרכזיים, מפכ"ל המשטרה אמר בשיחה עם מפקדי המחוזות כי המשטרה לא תאפשר פגיעה בשגרת החיים. "אני מחזק את ידי השוטרים והמפקדים ומאחל החלמה מהירה לפצועים". השר לביטחון פנים אהרונוביץ' אמר לכלי התקשורת "כאשר מופנית אלימות כה קשה נגד שוטרים, ברור כי מטרת המתפרעים אינה מחאה לגיטימית וחוקית, משטרת ישראל תמצה את הדין עם כל מפירי הסדר האלימים ובדגש על אלו שהתקיפו ופצעו שוטרים".

עשרות בני אדם נעצרו על ידי המשטרה בסוף השבוע והמשטרה נערכת להמשך המהומות שצפויות כפי הנראה ליד הבית המשפט היום בהארכת המעצר כשכבר עכשיו הגיעו לשם עשרות בדואים במטרה למחות על המעצר.

שימו לב לדגלי הרשות הפלסטינית שבידי המוחים מה שמלמד מה עומד באמת מאחורי המחאה

קטגוריה: