מחלת חניכיים היא מחלה זיהומית המאופיינת בקצב התקדמות איטי כמו מרבית המחלות הכרוניות. התפתחות המחלה יכולה להימשך שנים, ובמקרים רבים ללא סימפטומים חריגים מלבד דימום בזמן צחצוח. ד"ר קלוד חייט, רופא שיניים מנוסה משיב למספר שאלות אופייניות בתחום ואגב כך מנפץ לנו כמה סטריאוטיפים מקובלים.

שאלה: מקובל לחשוב שמחלת חניכיים פוגעת רק באנשים שלא מצחצחים שיניים נכון, ובכאלה שלא עוברים ניקוי אבן אצל שיננית באופן קבוע. האם זה נכון?

תשובה: לא נכון בכלל. כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלת ממחלות חניכיים בדרגה זו או אחרת. שמירה על היגיינה טובה של הפה אמנם מורידה באופן משמעותי את הסיכוי להיפגע ממחלת חניכיים, אבל מכיוון שמדובר במחלה זיהומית, כל אחד יכול להידבק, גם בלא כל קשר לרמת התחזוק של הפה.

שאלה: האם מחלת חניכיים היא בעיה מקומית בלבד או שהיא קשורה גם לשאר הגוף?

תשובה: מכיוון שמדובר במחלה זיהומית שנגרמת בדרך כלל מחיידקים מסוכנים שחלקם מסוגלים לחדור לתוך הרקמות, ומכאן למערכת כלי הדם, תיתכן השפעה לרעה על הגוף כולו.

שאלה: למה להילחץ ממחלת חניכיים, הרי לא מדובר במחלה מסוכנת? במקרה הכי גרוע תיפול שן ואז אפשר להחליף אותה בשתל?

תשובה: במקרה של מחלת חניכיים שגרמה לאיבוד שן, יצירת שתלים, ללא טיפול בבעיית החניכיים היא פתרון לא רצוי. הסיבה לכך היא שאם שן אבדה בגלל מחלת חניכיים ביצוע שתל ללא טיפול בסיבת הנשירה עלול לפגוע בסיכוי של השתל להיקלט.

שאלה: האם הדרך היחידה לגלות מחלת חניכיים היא לאחר התפרצותה והופעת סימפטומים כגון: נפיחות,דימום, שיניים מתנדנדות וכדו'?

תשובה: לא נכון. קיימת אפשרות לגלות את הסימנים למחלה עוד לפני התפרצותה. בדיקה פשוטה של דגימה מהפלאק (רובד החיידקים) שבפה תחת עדשת מיקרוסקופ, מאפשרת לנו לזהות מבעוד מועד את הנוכחות של החיידקים הגורמים למחלה, ולטפל בהם במהירות וביעילות. מדובר בבדיקה פשוטה ומהירה שאינה כואבת כלל, ועלותה היא במחיר השווה לכל כיס.

ד"ר קלוד חייט הוא רופא שיניים ומבעלי מרפאת השיניים "רפואת שיניים מקדמת" בירושלים

קטגוריה: