הרכב מיוחד של תשעה שופטי בג"צ בראשותו של נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס דן הבוקר (א')בחוקיותו של "חוק החרם", הנשיא גרוניס העביר את העתירה לדיון בהרכב מורחב זה לאור הבעיות החוקתיות העקרוניות העולות מהחוק.

מדובר בעתירה אשר הוגשה לבג"צ כבר בבוקר למחרת אישור "חוק החרם" בדיון סוער בכנסת ביולי 2011, אז עתרו לבג"צ נגד החוק אורי אבנרי ותנועת גוש שלום, באמצעות עורכי הדין גבי לסקי ונרי רמתי. מאוחר יותר הצטרפו עותרים נוספים שימו לב להרכב הרעיל: האגודה לזכויות האזרח, ארגון עדאלה, ח"כ אחמד טיבי, קואליצית נשים לשלום, התנועה ליהדות מתקדמת, ועדת המעקב הערבית וקבוצת אזרחים בראשות עו"ד עדי ברקאי.

כאמור, פרקליטות המדינה, אשר ביקשה מהשופטים לדחות את העתירות, הודתה למרות זאת במסמך שהגישה לבית המשפט בשנה שעברה כי בחוק שחוקקה הכנסת ישנן "בעיות חוקתיות". (לפני חקיקת החוק פנה היועץ המשפטי לכנסת אל יוזמיו וביקש לשווא שימשכו את הצעתם).

תנועת גוש שלום אשר קראה לחרם התנחלויות מאז הקמתה מייללת כי היא מהנפגעים הישירים מהחוק, ובמשך קרוב לשלוש שנים היא נאלצת לפעול כאשר מעל ראשה מרחף איום מתמיד של תביעות משפטיות כבדות. בעתירת גוש שלום נטען כי "חוק החרם הינו חוק בלתי חוקתי ואנטי דמוקרטי, באשר הוא פוגע פגיעה קשה בזכות לחופש הביטוי, בזכות לשוויון ובזכות לחופש העיסוק שהן זכויות יסוד של אזרחי מדינת ישראל", כי הפגיעה בזכויות הללו איננה מידתית, וכי החרם הוא כלי לגיטימי בשיח הדמוקרטי, אשר אין להגבילו.

"חרם על ההתנחלויות ומוצריהן אינו רק נושא של יחסי החוץ של מדינת ישראל ומעמדה המתערער של ישראל בקהילה הבינלאומית. זהו גם ובמיוחד נושא ישראלי פנימי הנוגע לעתידה של מדינת ישראל ולוויכוח הקורע את החברה הישראלית כבר 47 שנה," אומר ח"כ לשעבר אורי אבנרי. "ישנו מחנה גדול ורב המתנגד מכל וכל למפעל ההתנחלות ורואה בהן כתם מוסרי ואסון מדיני, המנציח את דיכוי הפלסטינים וחוסם בפני אזרחי ישראל את הדרך לשלום עם שכניהם. זכותם המלאה של מי שמתנגדים להתנחלויות להביע התנגדות זאת בכל הדרכים הדמוקרטיות, כולל ובמיוחד על ידי מסע חרם. זכותם של אזרחים המתנגדים להתנחלויות להימנע מלממן בכספם את מה שהם מתנגדים לו בתוקף.

בתנועות השמאל טוענים כי בדיוק כמו שאזרחים דתיים זכאים לכך שיהיה 'כלב שמירה' שיתריע בפניהם אם מזון אינו עומד בדרישות הכשרות, כך זכאים אזרחים שוחרי שלום לכלב שמירה משלהם שיתריע בפניהם על כך שמקורו של מוצר הוא בהתנחלות בשטח כבוש, גם כשמנסים היצרנים להצניע ולהסתיר מהצרכנים את מקור המוצר. "גוש שלום פעל ככלב שמירה כזה, במשך יותר מעשר שנים פרסמנו רשימות של מוצרים שמקורם בהתנחלויות ופעילינו חילקו אותן באירועים פומביים ובפתחי סופרמרקטים, עד אשר באו יוזמי 'חוק החרם' לסתום לנו את הפה" מבכים העותרים ורק מוכיחים את יעילותו של החוק.

"'חוק החרם' יצר מצב של אפליה ברורה ובוטה – במדינת ישראל מותר לפרסם שמות של מסעדות וחנויות המוכרות מוצרים לא כשרים ולקרוא לקהל שלא להיכנס לשם. לא רק שזה מותר אלא החרם על מוצרים לא כשרים ממומן מכספי משלם המסים הישראלי הזורמים לרבנות הראשית ולרבנויות הערים. לעומת זאת, לפי חוק החרם מי שיקרא לציבור שלא לצרוך את מוצרי ההתנחלויות צפוי לתביעות נזיקין בסכומים אדירים." אומרים בארגוני השמאל הקיצוני אליהם חברה התנועה ליהדות מתקדמת שמקומה בחברת שונאי ישראל רק מלמדת על דעותיה האמתיות ומטרותיה לפגוע בעם היהודי.

בתמונה סמלה של תנועת "גוש שלום".

קטגוריה: