יישומו של הסכם הביניים לפתרון משבר הגרעין האיראני, שעליו חתמו איראן ושש המעצמות העולמיות לפני חודש וחצי בז'נבה, יחל בפועל בעוד שבוע, כך מסרו אתמול נציגי איראן והמעצמות. ההסכם, שהושג בתום משא ומתן ארוך ומתיש, קובע, כי איראן תשהה חלקים בתכניתה הגרעינית המדאיגים במיוחד את המערב, בתמורה לשורת הקלות בסנקציות הכלכליות עליה.

"הבירות השונות אישרו, כי כתוצאה מהסכם ז'נבה, היישום יחל בפועל מה-20 בינואר", כך אמרה אתמול מרזיה אפחאן, דוברת משרד החוץ האיראני, לסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה, מאה"ר. ראש צוות המו"מ הגרעיני עם איראן מטעם המעצמות, קתרין אשטון, אישרה אתמול גם כן את תאריך תחילת יישום ההסכם והוסיפה, כי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם תפקח על יישום ההסכם. "אנו נבקש מסבא"א לבצע פעולות ניטור ואימות ההכרחיות להסכם הגרעין", אמרה אשטון, המשמשת גם בתפקיד הממונה על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי.
המשבר החריף סביב תכנית הגרעין האיראנית נמשך כבר מזה כעשור, כאשר במערב סבורים, כי איראן מפתחת נשק גרעיני, ואילו האיראנים טוענים, כי תכניתם הגרעינית נועדה לצרכי מחקר ואנרגיה בלבד. לפני כחודש וחצי נחתם הסכם היסטורי בנושא בין איראן לשש המעצמות העולמיות: ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה.

במסגרת הסכם ז'נבה הסכימו האיראנים לראשונה להשעות מספר חלקים בתכניתם הגרעינית, המדאיגים במיוחד את המערב, כמו העשרת אורניום לרמה שמעל 5 אחוזים, וכן בניית כור המים הכבדים באראק. המעצמות התחייבו בתמורה להקל את הסנקציות הכלכליות הבינ"ל על איראן, המקשות מאוד על כלכלתה. הסכם הביניים אמור להיות תקף לשישה חודשים, במהלכם ימשיכו הצדדים במו"מ אינטנסיבי לקראת חתימת הסכם קבע לפתרון המשבר.

בחודש וחצי שחלפו מאז טקס חתימת ההסכם החגיגי עסקו הצדדים בדיונים אינסופיים בשאלת אופן יישומו, כאשר בתחילה נחתמה מפת דרכים כוללנית לאופן היישום, בשלב הבא הוסכמו מרבית פרטי היישום, ורק אתמול הגיעו הנציגים הטכניים משבעת המדינות הרלבנטיות להסכמה סופית על כל פרטי היישום, מה שאפשר להכריז, כי יישום ההסכם בפועל יחל בי"ט בשבט (20 בינואר).

בהודעה שפרסמה אתמול שיבחה אשטון את הסכם הגרעין וטענה, כי "היסודות ליישום עקבי וחלק של ההסכם כבר הונחו". שר החוץ של גרמניה, פרנק וולטר שטיינמאייר, כינה את ההסכם אתמול: "צעד מכריע קדימה, שאנו יכולים לבנות עליו את ההמשך". מזכיר המדינה של ארה"ב, ג'ון קרי, טען אתמול: "ההסכמה שהשגנו היום מייצגת את הסיכוי הטוב ביותר לפתור את הבעיה הזו, הקריטית ביותר לביטחון הלאומי, בדרכי שלום ובאופן בר קיימא".

גם נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, פרסם אתמול הודעה חגיגית דקות ספורות לאחר פרסום התאריך לתחילת יישום ההסכם, בה טען, כי הסכם ז'נבה "יקדם את מטרתנו – למנוע מאיראן את האפשרות להשגת נשק גרעיני". אובמה הודה, כי "אין לי אשליות באשר לקושי הרב שבהשגת המטרה הזו, אך למען הביטחון הלאומי שלנו והשלום והביטחון בעולם כולו, עכשיו זה הזמן לתת לדיפלומטיה סיכוי להצליח".
הנשיא האמריקני הוסיף וזקף את חתימת ההסכם לזכות מדיניות הסנקציות שבה נקטו ארצו ומדינות מערביות נוספות בשנים שקדמו לכך. "סנקציות חסרות תקדים ודיפלומטיה קשוחה עזרו להביא את איראן לשולחן המשא ומתן". הוא התייחס גם לניסיונות מחוקקי האופוזיציה בארצו להטיל סנקציות נוספות על איראן, למרות ההסכם. "הטלת סנקציות נוספות כעת רק תסכן את המאמצים שלנו לפתור את הבעיה בדרכי שלום, ואני אטיל וטו על כל חקיקה לסנקציות חדשות במהלך המו"מ", איים אובמה.

קטגוריה:

תגיות: ,