האם תפטר מכת המאבטחים הרוצחים? 7 מקרי ירי ו -13 הרוגים זהו מספר הנפגעים מנשק אזרחי מתחילת השנה האזרחית . כך מסר היום (ד') השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' בכנסת בדיון בוועדת הפנים בראשות ח"כ מירי רגב, על מדיניות צמצום כלי הנשק. בדיון הצהיר אהרונוביץ' שכחלק מהרפורמה בסוגיית כלי הנשק שמקדם משרדו "כל מי שירצה לקבל רישיון לנשק יהיה חייב לעבור בדיקת רופא משפחה ופסיכולוג. אם לא יעבור את בדיקת הפסיכולוג, יוכל לעבור ועדת ערעור אצל פסיכיאטר".
אהרונוביץ' הכריז שיקבע נוהל משטרתי שלפיו אדם שלא חידש את הרישיון יותר משישה חודשים, ייכנס לקטגוריה של "דרוש חקירה", שמשמעותה פתיחת תיק פלילי. לדבריו, בידי הציבור קיימים יותר מ-290,000 כלי נשק והמגמה היא לצמצם את מספרם. מנתונים נוספים שמסר השר לביטחון הפנים עולה עוד כי מתחילת 2012 בוטלו 4,800 רישיונות ומאז תחילת שנת 2013 בוטלו עוד 1,100.
לפי נתוני עמותת "האקדח על שולחן המטבח" שפועלת לצמצום תפוצת כלי הנשק, מספרם של הקרבנות מירי של מאבטחים מגיע ל-33 מאז 2002. בארגון טוענים כי מספר הקרבנות אף גבוה יותר משום שהנתונים לא כוללים הרוגים מירי במרחב הציבורי. בתגובה לריבוי מעשי הרצח הורה באפריל האחרון השר אהרונוביץ' לגורמי המקצוע במשרדו לוודא שכלי הנשק יופקדו בבתי עסק טעוני רישוי המחויבים באבטחה חמושה, דוגמת בתי מלון, בנקים או קניונים. למרות שמאבטחי בתי הספר עדיין נוטלים את נשקם לבתים. בדיון היום אמר אהרונוביץ' כי עד לפני כחודש וחצי לא זכה משרדו לשיתוף פעולה מצד משרד החינוך בעניין אך כעת הוקם צווות עבודה משותף. "אנחנו צריכים לקדם איתם את המהלכים כמה שיותר מהר, מקווה שנמצא פתרונות בזמן". יצוין כי על פי התקנון היבש עם תחילת שנת הלימודים, ב-27 באוגוסט, לא תותר הוצאת כלי נשק ממוסדות החינוך, והם יופקדו בכספת. במקרה והעסק עובד 24 שעות, יהיה נוהל של חילופים בכלי הנשק. יוחרגו מכך המקומות הקרובים לגבול והמאבטחים ששומרים על ישובים.
בעקבות עבודת מטה של המשרד ולחצים שהפעילו חברות האבטחה, נדחה יישום הרפורמה מחודש מאי עד תחילת שנת הלימודים הקרובה והיא הורחבה. מחדשי רישיון הנשק הפרטי יידרשו להוכיח שוב עילה תקפה במעמד חידוש הרישיון.
השינוי הנוכחי במתווה הרפורמה מצטרף לכשלים נוספים בתחום רישוי כלי הנשק בעשור האחרון. ב-2005 המליצה הוועדה לבדיקת מערך רישוי כלי הירייה לשומרים ("ועדת ברינקר"), שמונתה על ידי שר הפנים דאז, להפסיק או לצמצם את "תופעת נטילת כלי הירייה על ידי השומרים לבתיהם".
הוועדה גם מנתה שורת פעולות מעשיות ליישום, והמלצותיה תורגמו כעבור שלוש שנים ל"חוק כלי ירייה", שקבע שרישיון נשק שניתן למאבטח במסגרת עבודתו יוגבל לאזור העסקתו. למרות ממצאי הוועדה והחוק שתוקן בעקבותיהם, אפשרו משרדי הפנים וביטחון הפנים לחברות האבטחה במקרים חריגים ועל פי שיקול דעתן, סמכות להשאיר בידי המאבטח את כלי הנשק גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות. כעת יחייבו את חברות האבטחה לעמוד בנוהל.
רק לפני כשבוע רצח מאבטח בעזרת כלי הנשק שלו אב ובתו במרכז כלל בירושלים ולפני כמה שבועות רצח מאבטח דרוזי בכותל אדם שהתגרה בו וקרא לו בשמות גנאי. התקווה היא שהתקנות החדשות ימנעו מאנשים בעלי עבר נפשי לא יציב מלהחזיק בכלי נשק דבר שעד היום התאפשר להם בחתימה פשוטה של רופא משפחה שאישר "שהנבדק בריא". "עם כל הכבוד לרופאי המשפחה היו דוגמאות רבות של אנשים שקבלו אישור מרופא המשפחה שלא ידע או התעלם מעברם הנפשי ואת תוצאות העניין ראינו לאחר מכן" אמר אהרונוביץ'.
קטגוריה: אקטואליה
תגיות: יצחק אהרונוביץ', כלי נשק, מאבטחים