היום בצהריים, שמונה שנים לאחר שנהרג עדן נתן זאדה בתום מסע ירי בו ירה בארבעה אזרחים ערביים ישראלים תושבי שפרעם - מיכאיל בחוס, נאדר חאיכ, והאחיות הזאר ודינה תורכי, ניתן פסק הדין נגד המעורבים בהריגתו.
אף שהשופט קבע כי "זאדה הוכה קשות עד שנקבע מותו", הוא זיכה את כל שבעת הנאשמים מניסיון רצח, ב-465 עמודי הכרעת הדין. עם זאת, חמישה הורשעו בניסיון הריגה ושניים הורשעו בחבלה בכוונה מחמירה.
הסיבה לזיכויים של הנאשמים מניסיון רצח נעוץ בפיגוע הירי שביצע נתן זאדה קודם לכן, וגרם לתגובות סוערות של הנאשמים. התגרות זו של זאדה, המכונה בחוק "קנטור", מקנה הגנה לנאשמים ברצח, ובמקרה זה מניסיון רצח. על אף הזיכוי מסעיף הרצח,גינה השופט את מעשיהם של הנאשמים ואמר: "הנקמה היא לאלוקים, והענישה היא תפקידה של הרשות השופטת".
באשר לקביעה מי מהנאשמים מורשע בניסיון הריגה ומי בחבלה בכוונה מחמירה, זו נעשתה בהתאם לשלב שבו היכה כל אחד מהם את נתן זאדה, וכן בהתאם למודעותם בנוגע למצבו הרפואי - האם חי הוא או מת.
השופט דחה את טענות הנאשמים כי יש לזכותם בטענה של הגנה מן הצדק. הנאשמים טענו כי במקרים דומים בהם הרגו יהודים ערבים שביצעו פיגועי טרור, דוגמת הרג המחבלים בידי אנשי השב"כ בפרשת "קו 300" לא הועמדו הללו לדין, אך השופט הבחין בין המקרים וקבע כי לא הונחה תשתית ראיתית לביסוס הטענה.
עורכי הדין של הנאשמים הביעו שביעות רצון מזיכויים מניסיון רצח. אחד הנאשמים בניסיון ההריגה אמר לאחר ששמע את הכרעת הדין כי אם יאלץ ללכת לכלא ילך. "זה כואב לי כי לא עשיתי שום דבר, לא הייתי מעורב, אני חף מפשע, אבל בסופו של דבר אני אקבל את ההחלטה"
המשטרה ערוכה בכוחות גדולים בחיפה ובשפרעם כדי למנוע הידרדרות אלימה של ההפגנות. "לא נהיה סלחנים לגבי כל הפרת סדר, קל וחומר לגבי אלימות מכל סוג שהוא", הבהיר הגורם. כמה מתושבי העיר אמרו: "המאבק שלנו הוא על כבוד, על צדק".
הפרשה החלה כאמור לפני שמונה שנים, אז ביצע זאדה פיגוע ירי בשפרעם. זאדה, תושב תפוח וחייל בשירות סדיר, עלה על אוטובוס של אגד ממפרץ חיפה לכיוון שפרעם כשברשותו רובה צה"לי והוא לבוש מדים. כאשר הגיע האוטובוס למרכז שפרעם הוא פתח בירי לעבר הנוסעים התמימים, רצח ארבעה מהם ופצע 20 נוספים, כולם תושבי שפרעם. לאחר שהאוטובוס נעצר בעקבות רצח נהגו, נכנסו לתוכו אזרחים, תושבי שפרעם שנטרלו את זאדה, הוציאו מידיו את הנשק ומסרו אותו לידי שוטרי תחנת שפרעם, שהגיעו למקום. זאדה נאזק והושם תחת משמורת השוטרים.
האירוע היה בעיצומה של תקופת ההתנתקות כאשר כוחות משטרה גדולים שהו בדרום הארץ, דבר שהקשה על הזעקת כוחות משטרה רבים למקום. השופט שיף הדגיש בהכרעת הדין את היותם של השוטרים מעטים ביחס להמון הזועם, שפעלו כאשר הם מותקפים מכל עבר באבנים, חפצים, דחיפות, אגרופים ובעיטות.
האירוע הפך לאלים יותר ויותר ודלק נשפך לתוך האוטובוס והיה חשש שיוצת. בשלב שלאחר שפיכת הדלק לאוטובוס, נכתב בהכרעת הדין, ניצל ההמון את ה"מומנטום", שנוצר בעקבות המלטות חלק גדול מן השוטרים מהאוטובוס. או אז, הוכה זאדה קשות עד שמת.
כארבע שנים לאחר האירוע הוגשו כתבי אישום נגד שבעה מתושבי שפרעם בגין מעורבות במותו של נתן זאדה: נעמאן בחוס, בן דודו של נהג האוטובוס שנרצח, ארקאן כורבאג', מוניר זקוט, באסל קדרי, באסל חטיב, פאדי נסראללה וג'מיל ספורי.
על-פי כתב האישום המקורי, תקפו הארבעה את החייל באבנים ובמוטות ברזל, בעת ששכב על רצפת האוטובוס. בגין תקיפות אלה הואשמו אז בניסיון רצח ממנו זה עתה זוכו. עבירה שהעונש המקסימלי בה יכול להגיע לכדי מאסר עולם, בדומה לעבירת הרצח עצמה.
מאז הגשת כתב האישום הביעו בשפרעם זעם רב נוכח ההחלטה ומהסיכוי שמא יורשעו. השבוע פקדו מאות תושבים את אוהל המחאה שהוקם מול העירייה, אליו הגיעו על-מנת להביע הזדהות ותמיכה בנאשמים ובמשטרה נערכו כאמור בהתאם מחשש להתפרעויות במקרה של הרשעה.
קטגוריה: אקטואליה
תגיות: לינץ' בשפרעם, נתן זאדה, שפרעם