שי ניצן, עורך דין ישראלי, המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים בעבר, והמשנה ליועץ המשפטי לממשלה לתפקידים מיוחדים כיום. בנובמבר 2013 ועדת איתור המליצה לשרת המשפטים לבחור אותו לתפקיד פרקליט המדינה.

שי ניצן נולד בירושלים בשנת 1959, חונך בישיבת בני עקיבא נתיב מאיר שבעיר. בשנת 1985 סיים בהצטיינות תואר ראשון במשפטים באוניברסיטה העברית. והתמחה בבית משפט העליון אצל השופט אהרן ברק (לימים נשיא בית-המשפט העליון). בשנת 1989 השלים תואר שני במשפטים באוניברסיטה העברית, אף הוא בהצטיינות. ניצן הרצה במספר מוסדות להשכלה גבוהה בתחום המשפט בכלל, ומשפט מנהלי ומשפט פלילי בעיקר.

ניצן מילא מספר תפקידים בכירים בפרקליטות המדינה בין השנים 1989–1993 כיהן כעוזר אישי לפרקליטת המדינה, דורית בייניש. בין השנים 1994–2002 כיהן כפרקליט במחלקת הבג"צים, וטיפל בתיקים רגישים שהובאו בפני מחלקה זו. במקביל כיהן בין השנים 1997–2002 כממונה על עניינים ביטחוניים בפרקליטות המדינה. בין השנים 2002–2003 כיהן כמנהל תחום תפקידים מיוחדים בפרקליטות המדינה, ומיד לאחר מכן מונה למשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים, תפקיד אותו נשא עד מינויו למשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים מיוחדים בשנת 2012.

במסגרת תפקידיו, היה ניצן ממונה על אכיפת החוק ביהודה ושומרון. בעיני גורמי ימניים, נתפס כמי שפוגע בהתנחלות ובמתנחלים. משך תקופה התנהלו אל מול ביתו של ניצן הפגנות רבות, בהן נכחו מספר פעילי ימין בולטים בקריאה להדיחו מתפקידיו הציבוריים‏.

עקב סיום תפקידו בחודש הבא של משה לדור, פרקליט המדינה הנוכחי. התכנסה ועדת האיתור, שראיינה אתמול (יום ב') גם את שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב אבי זמיר, המשנה לפרקליט המדינה לשעבר יהושע למברגר ושופט בית המשפט המחוזי בירושלים צבי סגל. פרופ' אריאל בנדור, נציג האקדמיה בוועדה, סבר גם הוא שניצן הוא מועמד ראוי למשרה, אך העדיף את מועמדותו של למברגר. ניצן שסומן מלכתחילה כמועמד המועדף על היועץ המשפטי לממשלה, שעמד בראש ועדת האיתור נבחר לבסוף ברוב קולות לתפקיד הרם פרקליט ה-11 של מדינת ישראל. הממשלה צפויה לאשר את מינוי בקרוב

הבוקר (יום ג') התראיין ניצן לתקשורת: "החלטת ועדת האיתור חולקת לי כבוד גדול", אמר בפתח ביתו בירושלים. "פרקליט מדינה הוא תפקיד חשוב ורציני. אני מודע לכובד האחריות. יחד עם זאת צריך להמתין להחלטת שרת המשפטים ולהחלטת ממשלת ישראל. נמתין בסבלנות".

על אף ההצגה של הוועדה הבחירה בשי ניצן הייתה צפויה, למרות הניסיונות של היועץ המשפטי יהודה וינשטיין לשכנע כאילו לא מדובר במכרז תפור. ההערכות היו שווינשטיין כבול לתמיכה במי שמשמש כמשנה שלו, ורוצה לגמול לו בכך על שעמד לצדו, הגן על החלטותיו והיה ליד ימינו.

את עיקר התהודה הציבורית קיבל ניצן, לא בהופעותיו בבג"ץ, כשהוא מנסה להגן בחירוף נפש על הסדר הטיעון עם משה קצב ועל סגירת תיק החקירה נגד אביגדור ליברמן בפרשת חברות הקש, שזכורות היטב לפרקליטות, אלא דווקא עת היה אחראי על הגשת כתבי אישום בתחום ההסתה והגזענות נגד פעילי ימין. אלה גם פנו בתלונות לוועדה בקריאות שלא לבחור בו, אך חברי הוועדה התייחסו לכך בביטול. עיקר הביקורת שנשמעה נגד ניצן התייחסה לנטייה שלו לרצות את הממונים עליו, אולם עמיתיו מציינים כי מדובר בפרקליט מבריק, שיודע לקבל החלטות ואינו פוחד לקבל החלטות לא פופולריות. בין חסרונותיו מזכירים את חוסר ניסיונו בתחום הפלילי ואת העובדה שלא ניהל מעולם תיק פלילי.

חברי כנסת מהליכוד ומהבית היהודי קוראים לשרים שלא לאשר את המינוי. ח"כ משה פייגלין (הליכוד) כינה את ניצן, ״איש שמאל קיצוני שבקיצוניים. אדם שניצל את תפקידו הציבורי כדי לקדם אג׳נדה פוליטית מובהקת ונטל לעצמו עוד ועוד סמכויות בניגוד לחוק״. לטענתו, מינויו של ניצן ״קובר סופית״ את אמון הציבור במערכת הצדק בישראל. ח"כ אורית סטרוק מהבית היהודי קראה לשרי הממשלה שלא לאשר את מינויו. ״ממשלה שממנה במו ידיה פרקליט מדינה שעמדתו העויינת כלפי ההתיישבות ביו"ש ידועה לכל - לא תוכל לקבול אחר כך שהדרג המשפטי אונס אותה למדיניות המנוגדת לרצונה״, אמרה סטרוק. לדבריה, ״אני קוראת לממשלה לסרב להשתתף כמריונטות בהצגת השיבוט הגנטי של מינוי שי ניצן״.

סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי (הליכוד) קוראה גם היא לשרי הממשלה שלא לאשר את מינויו של ניצן. ״שי ניצן השתמש בתפקידו בפרקליטות בכדי לכפות על ממשלת ישראל את עמדותיו הפוליטיות. דווקא בתקופה זו ממשלת ישראל צריכה למנות פרקליט עם ניסיון במאבק בפשע המאורגן, ולא למנות אדם עם רקורד של אכיפה סלקטיבית כלפי ציבור שומר חוק״.

אך לעומתם ניצן קיבל תמיכה משרת המשפטים, ציפי ליבני, שדווקא שמחה ובירכה על הבחירה ואמרה לתקשורת "בטוחה שניצן ימשיך להילחם ללא מורא למען שילטון החוק בישראל"
גם יו"ר האופוזיציה, שלי יחימוביץ', פרסמה הבוקר הודעת תמיכה במינוי. לדבריה, "אל מול לחצים כבדים תמידיים המבקשים לרסק את מוסדות שלטון החוק נחוץ נציג מובהק של שלטון החוק, איש עצמאי במחשבתו ובדעותיו אשר כבר הוכיח בעבר שאינו נרתע מאיומים ומלחצים. אני מאחלת לו הצלחה בתפקידו ומקווה כי יוסיף וישמור על מעמדו העצמאי של פרקליט המדינה".

מינויו של ניצן יצטרך לעבור את אישור הממשלה ושם צפוי לו מאבק לא פשוט כאשר כבר כמה שרים הודיעו שיתנגדו לניצן ולו רק מהעובדה שהוגש להם מועמד אחד בלבד ולא שלושה לפחות לבחירתם.

קטגוריה:

תגיות: