משלחת של רופאים ופרמדיקים ישראלים, היו כמעט הראשונים להגיע לאיים ההרוסים. עשרות קילומטרים משם כבר שולטים הרעב והייאוש. אחד הרופאים מחלק מזון לכפריים, אלו שאיבדו בתוך שעה של טייפון את בתיהם, את רכושם, את פרנסתם. כוחות החילוץ מתרכזים בטקלובן, אבל אל הכפרים השכנים איש עדיין לא הגיע. מספר ההרוגים עולה כבר מהערכת האו"ם הראשונה של 10.000, והטיפול בנפגעי אסון הטבע עוד נמשך.

ת'לין טירניי, מנהלת מרכז אסונות הטבע שבאוניברסיטת קולורדו הסבירה את הגורמים לאסון, "איי הפיליפינים נמצאים באחד האזורים המועדים ביותר לאסונות טבע בכדור הארץ. יש להם את כל גורמי הסיכון: רעידות אדמה, הרי געש, הצפות, סופות טרופיות, מפולות בוץ". המומחים מסבירים כי 7,000 האיים שמרכיבים את הפיליפינים נמצאים בחלק המועד ביותר לסופות טרופיות בעולם כולו. סופות הטייפון הגדולות ביותר נוצרות באזור זה בגלל מי האוקיינוס החמימים, שמשמשים כדלק לסופות שכאלה, ומעט מאוד נקודות של יבשה, שמאטות את הסופות, מעכבות אותן ומצמצמות אותן.

המטראלוגים מצביעים על סיבות אלו כגורם לכך שכמחצית מהסופות ברשימה הבלתי רשמית של הסופות העזות ביותר במאה ה-20 ובמאה ה-21 היכו בפיליפינים. עם זאת, חלק מהמומחים סבורים שאין זה הוגן להאשים רק את תנאי האזור, אלא טוענים שלבני האדם היה חלק גדול מאוד באסון אדיר הממדים. חוקר ההוריקנים האמריקני בריאן מקנולדי מאוניברסיטת מיאמי חישב ומצא שכ-75% מהנזק שנגרם לפיליפינים היה בגלל הגורם האנושי. לטענתו, העוני הקיצוני של התושבים, שמוביל גם לגידול עצום באוכלוסיית האזור שבחופים הפגיעים כל כך, יחד עם התשתיות הרעועות שם - לא השאירו סיכוי לתושבים מול "הייאן" - הסופה שגרמה לאסון הכבד. הוא מציין עוד, שלו הרשויות היו דואגות להקים מקלטים מפני סופות באזור, הדבר היה מוביל למספר מצומצם הרבה יותר של נפגעים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו שלח איגרת תנחומים לנשיא הפיליפינים אקינו ולעם הפיליפיני והביע תקווה שהסיוע הישראלי יעזור להקל את סבלם של הנפגעים. "מחשבותינו ותפילותינו שלוחות אליך ואל העם הפיליפיני בשעה קשה זו", כתב ראש הממשלה נתניהו.

משלחת ישראל בפליפינים
אנשי צה"ל יחד עם התינוק ישראל. צילום: דובר צה"ל

בתחילת השבוע דווח כי תינוק בריא ראשון נולד בבית החולים שהקימה מדינת ישראל בפיליפינים אחרי הסופה. התינוק, על פי הדיווחים הנרגשים, ייקרא ישראל. הדיווח עורר מיני סערה כאשר באותו זמן ממש, משטרת ישראל פשטה על מרפאה פירטית בתחנה המרכזית שבפאתיה בוצעו הפלות לא חוקיות בעובדות זרות, שאין להן זכות לביטוח רפואי או כסף למימון הפלות חוקיות. רובן מהפיליפינים. הזכות לטיפול רפואי אמורה להיות זכות אנושית בסיסית, לא תלויה ביכולתה של מדינה להפיק לעצמה יחסי ציבור מכך. טענות רבות עלו מצד גורמיי זכויות האדם, מדוע טיפול בילודה פיליפינית הינו רק הרחק ומעבר לים, ופה במדינת ישראל, שוללים מהם כל זכות, מאוימים בגרוש ומאסר ללא זמן מוגבל, ונזקקים להפלות חובבניות שהסיכון בהם רב. כמובן שלטענות אלו אין שחר, ישראל היא המדינה הינה הראשונה בסיוע בכל מקום, רק להבוקר פורסם שנכדתו של איסמעייל הניה ראש ממשלת חמאס אושפזה בישראל, כמו כן אלפי פליטים מסוריה הבוערת מצאו מזור ומרפא בבתי החולים בצפון הארץ,

בכל אסון שארע בכל מדינה בין ידידה לישראל או עויינת (כטורקיה לדוגמה אף לפני ההתנצלות) פנתה מדינת ישראל לסייע לתושביה. התנהלותה של מדיניות הפנים הישראלית בנוגע לשוהים לא חוקיים מקובלת בכל מדינה, גם ארה"ב ששלחה את ספינת סיוע "ג'ורג" לפיליפינים, לא נותנת לכל מהגר להיכנס לתחומיה, ההגירה פעמים רבות מזיקה למדינה, ויש לזכור שחובת המדינה קודם לאזרחיה. ביחוד מדינת ישראל שהיא גם מדינת היהודים, ועם ההגירה עולה תופעת ההתבוללות שפוגעת בערכיה של ישראל כמדינה יהודית.

צילומים: דובר צה"ל

קטגוריה:

תגיות: , , ,