לאחר הסערה הפוליטית שקמה בישראל עם הודעתו של מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי על החזרה לשולחן המו"מ, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבטיח היום כי כל הסדר שיושג עם הפלסטינים יובא למשאל עם. בפתח ישיבת הממשלה השבועית, שנערכה במרכז בגין לציון 100 שנים להולדת ראש הממשלה לשעבר, ציין נתניהו כי הוא רואה בחידוש התהליך המדיני אינטרס אסטרטגי חיוני למדינת ישראל. "אנו רוצים שלום. אני מחויב לשני יעדים ואני מאמין שהם מה שצריך להנחות אותנו. הדבר הזה צריך להיות מובא להכרעת העם", הבטיח נתניהו.

הוא ציין שוב בדומה לדבריו במוצאי שבת כי על הממשלה למנוע את היווצרותה של מדינה דו לאומית בין הירדן לבין הים, לצד מניעת הקמתה של מדינת טרור נוספת בחסות איראן. "אנחנו נכנסים למשא ומתן ביושר ובכנות בתקווה שהתהליך הזה יתנהל בצורה אחראית, רצינית ועניינית. אני חייב להגיד - זה יגביר את הסיכוי שנגיע לתוצאה", הוא הוסיף.

אחרי סוף שבוע סוער פוליטית, ממשיכים שרי הממשלה להגיב. שר התחבורה, ישראל כץ, הזכיר לראש הממשלה כי אבו מאזן לא מייצג את עזה. "אבו מאזן שולט בכלל הפלסטינים פחות ממה שאסד שולט בסוריה", אמר כץ בפתח ישיבת הממשלה השבועית.

"יש מיליון וחצי פלסטינים שנמצאים תחת שלטן החמאס שמתנגד לתהליך הזה. כמו שאף אחד לא מעלה ברצינות למסור שטחים לאסד במצב הנוכחי, כך אי אפשר לחשוב ברצינות שאפשר למסור שטחים לפלסטינים", הוסיף שר התחבורה, אך ציין כי יחד עם זאת, יש מקום לחידוש המשא ומתן, כיוון שהוא משפר את המצב האסטרטגי של ישראל.

גם השר לאזרחים ותיקים, אורי אורבך, מהבית היהודי התייחס לחידוש המו"מ ואמר כי ישראל נכנסת אליו ללא תנאים מוקדמים וללא על בסיס קווי 67 והכרזה על הקפאה. "אפשר להתקדם להסדרים מדיניים בלי שאיפות של שלום קוסמי. יש לנו פלסטינים לידנו, אסור לשגות באשליות ואין ללכת שולל אחרי הבטחות, איומים ופיתויים", הסביר אורבך. לדבריו, שחרור מחבלים הוא לא מחיר שמשלמים על כניסה למשא ומתן.

השר יובל שטייניץ, שחשף אתמול את כוונת ישראל לשחרר אסירים עוד לפני החזרה לשולחן הדיונים, הדגיש כי קרי הודיע על פתיחת המשא ומתן בלי תנאים מוקדמים. "אבו מאזן לא נראה נלהב למשא ומתן ולא נראה נחוש וחזק לוויתורים מהצד הפלסטיני. לכן יש לי אופטימיות זהירה מאוד. אין לטפח ציפיות כי הצד הפלסטיני בעייתי עם הסתה אנטי ישראלית ואנטישמית וחוסר נכונות להכיר במדינת ישראל", אמר שטייניץ.

לעומת שרי מפלגות הימין שנחרדו למשמע ההודעה של קרי, שרי הממשלה מ"יש עתיד" דווקא נשמעו אופטימיים. השר פרי אמר "צריך לברך על חידוש המשא ומתן. צפויה דרך לא קלה, לא מבחינת הציבוריות הישראלית ולא מבחינת הפלסטינים. ישראל תצטרך לעשות ויתורים כואבים, וגם הפלסטינים. כל מה שאנחנו יכולים לנסות ולצפות זה שהדברים ילכו עם מינימום תקלות", הוא הסביר. "זה לא סוד שחלק מהממשלה שנגד משא ומתן ובוודאי שנגד תנאים מוקדמים. אם חס וחלילה ייווצר משבר ממשלתי, יש לתהליך השלום רוב בכנסת ויהיה רוב בממשלה שימשיך את התהליך הזה", חזה השר פרי.

שר הרווחה, מאיר כהן, אמר כי ראש הממשלה נתניהו עשה צעד אמיץ מאוד. "אשמח שבסופו של המשא ומתן נגיע לרגיעה, אין ראוי למדינת ישראל מלהיכנס למשא ומתן ולצאת מהמיתון המדיני. אני משער שגם הליכוד והתנועה וכמובן שיש עתיד יהיו בממשלה כדי לתת את הרוב הדרוש למשא ומתן", אמר כהן.

קטגוריה:

תגיות: , ,