עם היוודע פטירתו של הגר"א צוקרמן פנינו אל נריה כנפו כדי שיחלוק עמנו את רשמיו מדמותו של זקן ראשי הישיבות של הציבור הדתי לאומי:
אמש הלך לעולמו בשיבה טובה מורנו ורבנו, הרב אברהם צוקרמן זצ"ל, ראש ישיבות בני עקיבא וחבר הנהלת תנועת הנוער בני עקיבא.
קצרה היריעה מלספר את קורותיו ודרכו החינוכית. בכל זאת, ראוי לשמר את זכרו של הרב בהיכרות עם סיפורו שהוא סיפורה של הציונות הדתית.
קורות חייו.
תחנות רבות עבר בחייו הרב הישיש שנולד בח' במרחשוון שנת תרע"ו בעיירה לבדוב שבליטא. אברהם הילד התחנך בבית הספר "תרבות" ששילב לימודי חול וקודש וכבר אז נטע בו הניצנים לדרכו החינוכית.
בהמשך למד אברהם הצעיר בשיבת 'פינסק' של רשת הישיבות 'בית יוסף־ נובהרדוק' אצל בעל ה'קהילות יעקב', הסטייפלר – הרב יעקב ישראל קנייבסקי, שלימים אמר עליו "ממורי ורבי ה'סטייפלר' למדתי את העמקות שבפשטות ואת הפשטות שבעמקות".
עוד בזמן לימודיו בישיבת פינסק היה אברהם הצעיר מנוי על כתבי עת ציוניים ופעיל בתנועות ציונות. ראש הישיבה שידע על כך לא מנע ממנו לעשות כן, אך התנה את זה בכך שלא ישתף את חבריו לספסל הלימודים.
בזכות לימודיו בישיבה, זכה אברהם לקבל סרטפיקט כסטודנט שבא ללמוד בארץ ישראל. כך עלה בגיל 21 עם אביו לארץ ישראל בשנת תרצ"ו (1936) ולא עזב אותה עד ליום פטירתו. אמו ואחותו שנשארו בליטא נרצחו על ידי הנאצים.
כשעלה לארץ, למד הרב בתחילה בישיבת 'בית יוסף' בבני ברק ולאחר מכן עזב אותה לטובת הקמת ישיבת הישוב החדש יחד עם הרב עמיאל.
באחד מלילות השבת שבהם שהה בירושלים שמע שיחה שניתנה לחניכי תנועת 'בני עקיבא' מפי הרב יעקב־משה חרל"פ, ראש ישיבת 'מרכז הרב' מאז נקשרה נפשו בתורתו. " שיחה זו כבשה אותי. דרך ראיית הדברים, ניתוחם והצגתם בשפה כה ברורה ונעימה היו עבורי חוויה משמעותית, ממש מהפך, ונפשי נקשרה ברב חרל"פ ובתורתו "כך סיפר לימים.
בהמשך הצטרף הרב אברהם לרב משה צבי נריה זצ"ל בהקמת הישיבה הראשונה של תנועת בני עקיבא 'כפר הרא"ה' ושימש בה כר"מ שנה ב'. לאחר שנה מונה לראשות הישיבה יחד עם הרב נריה זצ"ל ויזם את הכנסת לימודי החול לצד לימודי הקודש בישיבה וכך ייסד את רעיון "הישיבה התיכונית". לאחר כמה שנים הקים הרב את 'מרכז ישיבות בני עקיבא' ועמד בראשו עד הגיעו לגיל 80 עם פטירתו של הרב נריה זצ"ל והוא החליף אותו בתפקיד 'ראש הישיבות'.
במקביל להקמת הישיבות בארץ הקודש, היה הרב חבר הנהלה בתנועת הנוער 'בני עקיבא' מאז הקמתה ועד לפטירתו אמש.
דמותו החינוכית
על אף העיסוק רב השנים של הרב בהקמת ישיבות וניהולן, הייחודיות בדמותו, היא דווקא הקשר המיוחד שלו לתלמידים ולנוער. הרב בן ה-98 היה מחובר בכל נימי נפשו לדור הצעיר ולדברים שמעסיקים אותו. היו שאמרו עליו שהיה חניך בני עקיבא נצחי. כאילו מעולם לא עזב את ההדרכה השמורה לצעירים בני עשרה.
הרב היה מעורב בכל החלטה חינוכית הקשורה לתנועה שמחנכת נערים ונערות בני 9 עד 17 והיה שותף לכתיבת מערכי הפעילות ולבחירת השמות לשבטים החדשים שהחניכים מקבלים בגיל 15 בכל מוצאי שבת 'תולדות'.
הרב היה מי שהדף ביקורות רבות על קיומה של תנועת נוער מעורבת בראייתו החכמה שאת זרעי החינוך לתורה ולאהבת ישראל יש להעניק לכל המבקש ומבקשת. ואכן, חניכי וחניכות תנועת בני עקיבא הם שממלאים את הישיבות והאולפנות ובהמשך ממלאים את חובתם בצה"ל ובשירות הלאומי ובהמשך מתגדלים בתורה בישיבות הגבוהות ובמדרשות.
בין עשרות אלפי תלמידיו נמנים גדולי הציבור הדתי לאומי – הרב חיים דרוקמן, הרב יעקב אריאל, הרב דב ליאור, הרב זלמן מלמד, הרב חנן פורת, הרב דוד סתיו ואלפים אלפים נוספים ששימשו כמחנכים ורבנים והעמידו 'צאצאים וצאצאי צאצאים' של תלמידים לתורתו ודרכו הייחודית.
זכה הרב להעמיד עולה של תורה עם דרך ארץ, וזכה הדור למנהיג תורני וחינוכי מן המעלה הראשונה.
נריה כנפו - חניך תנועת בני עקיבא לשעבר, ותלמיד בישיבת בני עקיבא אור-עציון.
קטגוריה: יהדות
תגיות: הרב אברהם צוקרמן, נריה כנפו