יממה לפני הנאום החשוב לאומה, התראיין בליל ג', נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, לשש רשתות טלוויזיה, כדי לשכנע את האמריקנים בנחיצות התקיפה בסוריה, זאת לאחר, שיזמת ההתקפה האמריקאית על סוריה, שהבית הלבן ניסה לקדם בקונגרס, ובציבור האמריקאי, במאמצים אדירים, מתחילה להתפוגג.
בתרגיל דיפלומטי מחוכם, ברגע האחרון ממש, הציגה רוסיה חלופה להתקפה - העברת מאגרי הנשק הכימי של סוריה לפיקוח בינלאומי. והנשיא, ברק אובמה, שוקל לקפוץ על ההצעה, מרצון או מאונס.
הנשיא אובמה הגיב בראיונות, כי הצעתה של רוסיה, היא חיובית, אך צריך להתייחס אליה בספקנות.
הוא הוסיף, כי "סביר להניח שלא היינו מגיעים לנקודה זו, לולא היה איום צבאי אמין מאחורי הנורמה נגד שימוש בנשק כימי" וכי ההצעה מהווה אפשרות להתפתחות חיובית בנושא, שאפילו תאפשר הימנעות מתקיפה.
הוא הסביר "אם נוכל להגיע לנוסחה, שתיתן לקהילה הבינלאומית מנגנון, שמאפשר לוודא ולאכוף את הטיפול בנשק הכימי בסוריה, אני תומך בכך בכל ליבי" והוסיף מיד, כי יתכן גם שזו איננה אלא טקטיקה, שמטרתה לעכב או לדחות את הלחץ, שמפעילה ארצות הברית על סוריה.
בכל הראיונות, התרחק הנשיא מהקו האדום שהציב בתחילתה של המערכה לשליטה של סוריה, באשר אל אסד, לגבי שימוש בנשק כימי, "אנו נלך במסלול הדיפלומטי", אמר אובמה לפוקס ניוז. "אני מקווה בכל ליבי, שיהיה אפשר לפתור את הבעיה בדרך בלתי צבאית".
בראיון ל-CNN, הדגיש אובמה: "אנו נמצה את ההצעה הרוסית עד הסוף". והוסיף שממשלו, יעבוד עם רוסיה והקהילייה הבינלאומית, במאמץ למצוא "משהו שהוא בר-אכיפה ורציני". אובמה ציין, כי "העובדה שהממשל בארה"ב ואנוכי הדגשנו את הרצינות שלנו לגבי תקיפה הניבה כמה שיחות מעניינות".
בראיון לשירות השידור הציבורי (PBS), אמר הנשיא: "אם יש מסלול דיפלומטי שיוביל להפסקת השימוש בנשק כימי, מסלול זה יהיה העדיפות הראשונה במעלה שלי".
בראיון אחר, לרשת NBC אמר הנשיא, כי מלכתחילה, הוא התייחס בספקנות להצעה הרוסית. אך הוסיף והדגיש, שאם סוריה אכן תקבל את ההצעה הרוסית, זו עשויה להיות "פריצת דרך משמעותית".
בתוך כך, שר-החוץ של סוריה, וואליד מועלם, אמר אמש בלונדון שארצו, מקבלת את ההצעה הרוסית. אך ב"ניו יורק טיימס" צוין, כי כלל לא ברור, האם בסמכותו להתחייב בשמו של הנשיא, אסד על ויתור על מאגרי הנשק הכימי, צעד משמעותי שיחליש את כוחה של סוריה באזור.
אנליסטים ציינו אמש, שמאחורי החלטת אובמה לאמץ את היזמה הרוסית עומדת העובדה, כי כמעט אין ביכולתו של הנשיא, להביא את בית הנבחרים לתמיכה בתקיפה. וכמו כן, הסקרים מראים על התנגדות ציבורית רחבה לתקיפה בסוריה.
בהמשך הריאיון ל-NBC , הודה הנשיא ברק אובמה, שאין כל ודאות שהסנט, ובית-הנבחרים, יאשרו את בקשתו לתקוף בסוריה. אך הוסיף והדגיש, כי הוא מתייחס ב"רצינות רבה" להצבעה בקונגרס, ולרוחות הנושבות בציבור האמריקני. "ידעתי שאם אביא את התקיפה לאישור בקונגרס, יהיה סיכון שהעם בארה"ב לא יוכל להגיע להסכמה, אפילו על התקפה קצובת זמן", אמר הנשיא.
סקר ORC/CNN, שפורסם אתמול, מסיק שלמרות ש-80% מהנשאלים אכן סבורים, כי אסד, הוא הנושא באחריות לקטל אזרחיו בנשק הכימי, 70% מהנשאלים סבורים, שהתקפה על סוריה לא תביא לתוצאות יעילות עבור ארה"ב. אותו שיעור סבור, שהתקפה על סוריה אינה מעניינה של ארה"ב, ואף לא תועיל לאינטרס האמריקני.
סקר של הניו יורק טיימס \CBCשפורסם אף הוא אמש, מראה ש- 60% מהציבור האמריקני מתנגד לתקיפה בסוריה. ו-56% חושבים שהדרך בה מטפל הנשיא אובמה במשבר, הינה לא יעילה ומגומגמת.
רק 14% מהנשאלים סברו, שהממשל הסביר באופן ברור, מהן המטרות אותן תנסה ארה"ב הברית להשיג בעזרת תקיפה כזו.
קטגוריה: אקטואליה
תגיות: אובמה, בשאר אסד, תקיפה בסוריה