בתוך זרם הדיווחים השוטף אותנו באשר לנגיף הקורונה מסתתר גורם מסוכן לא פחות – נגיף הפחד והחרדה. בני-אדם מתמלאים תחושות דאגה, במוחם חולפים סיוטים שחורים, והם מתהלכים בעיניים טרוטות וכבויות.
החרדות האלה עצמן אינן מוסיפות בריאות. מחקרים רבים הוכיחו שתחושות שליליות מחלישות את המערכת החיסונית של הגוף, ואילו שמחה, אמונה וביטחון מגבירים את יכולתנו להתמודד עם פולשים ועם אתגרים בריאותיים.
תורת הקבלה והחסידות מלמדת שכאשר האדם שמח וחש ביטחון בבורא העולם, הוא מקיף את עצמו במעטפת רוחנית המגינה עליו. על-ידי עצם הביטחון בקב"ה הוא מושך אליו את הברכה העליונה, וכך הביטחון מגשים את עצמו – האדם בוטח בה' שיהיה לו טוב, ובאמת יהיה לו טוב.
השגחה מיוחדת עלינו
פעמים רבות, כאשר עם ישראל עמד מול איומים קשים, הִרבה הרבי מליובאוויטש לחזק את רוח העם ולנסוך בו ביטחון ואמונה. כך היה ערב מלחמת ששת הימים, עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים, ובמלחמת המפרץ. הרבי הזכיר פעמים אין-ספור את הבטחת הקב"ה כי הוא שומר ומגן במיוחד על ארץ ישראל – "ארץ אשר תמיד עיני ה' אלוקיך בה, מראשית השנה ועד אחרית שנה".
כל מי שחי בארץ רואה את הניסים המלווים אותנו כל השנים. אויבינו זוממים ללא הרף מזימות נגדנו, כמאמר ההגדה: "שבכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו", ועינינו רואות ש"הקב"ה מצילנו מידם".
בטוחים אנו שגם את משבר הקורונה נעבור בנזק מזערי. הבורא המשגיח עלינו במיוחד ישמור ויגן על כל אחד ואחת מאיתנו, ובעזרתו נצלח את התקופה המאתגרת שלפנינו ונחזור לשגרה בריאים ושלמים.
לכן אין סיבה להתמלא תחושות חרדה מיותרות, ובוודאי אין מקום לתבהלה ולאגירת מזון היסטרית. חשוב שכולנו נשדר אמונה וביטחון במעגלים שסביבנו, נעודד איש את רוחו של רעהו, ונתמודד עם האתגר מתוך עוצמות רוח ושמחה פנימית.
לא לזלזל בהוראות
עם זה, חשוב מאוד לציית להוראות של משרד הבריאות. איש אינו רוצה להקשות עלינו סתם כך. ההוראות ניתנות לאחר מחשבה, מתוך הכרת הנתונים שאינם גלויים בהכרח לכל אזרח, ובשאיפה לצפות פני עתיד. איש אינו רוצה לגלות בחוכמה שלאחר מעשה עד כמה חשוב היה לציית להוראות. ומי שרוצה, יכול לראות מה קורה באיטליה, בספרד ובעוד מדינות.
התורה מצווה אותנו "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם". האדם אינו רשאי לסכן את עצמו, ובוודאי אין הוא רשאי לסכן את זולתו. מי שמזלזל בהוראות מסכן את חייהם של אחרים. הצעיר חושב לעצמו שזה לא נורא; לכל היותר יידבק ויחלים. אבל האם הוא מביא בחשבון את האפשרות שבמעשיו הוא מביא את המחלה אל אדם מבוגר, שיתקשה להחלים ממנה?
זו תקופה שבה עלינו להפגין ערנות גבוהה לזולת. לעודד, לתמוך, לסייע. להתעניין בשלומם של מי שמסתגרים בבתיהם. לבדוק אם לא חסר להם דבר מה. לשמח את מי שזקוק לתוספת שמחה. ובעזרת ה' יתקיים בנו "כי בשמחה תצאו" – על-ידי שמחה נצא מכל הקשיים והבעיות היישר אל הגאולה השלמה.
רחבת הכותל מחולקת למתחמים, לתפילה בעשרה (צילום: הקרן למורשת הכותל)