כאשר ר' בנימין קלוגר נזכר בימי ילדותו עולה חיוך שובב על פניו וחיוך רחב מתפשט על שפתיו. הוא חוזר לימים שכעבור שנים רבות נהפכו לבסיס פורה לספריו הירושלמיים העסיסיים. ר' בנימין (69) נולד וגדל ברחובותיה של שכונת מאה שערים בירושלים. מילדותו היה נובר בגניזה שבכניסה לבית המדרש 'ישועות יעקב'.

יום-יום, בשובו מהחדר, הכניס את ראשו לגניזה ולעתים אף השתחל כולו פנימה, כדי להוציא משם אוצרות. המשיכה לדברי הגניזה לא עזבה אותו גם כשנעשה נער. שקי הגניזה הפרטית נערמו בביתו. יחלפו שנים ור' בנימין הצעיר יתחיל להשיק ספרים המספרים את סיפורה של ירושלים של פעם.

ניחוח ירושלמי

יותר מארבעים שנה משמש קלוגר חוקר וכותב בעיתון 'המודיע'. הוא מרבה לעסוק בפרקי היסטוריה ובמיוחד במחקרים על השואה. בשנים האחרונות רשם פריצה גדולה, עם השקת שלושה ספרים. בראשון, 'מאה שערים שלי', הוא מספר את תולדותיה ואת ההוויי של שכונת מאה שערים, ובמיוחד סיפור הגניזה המרתק. בספרו השני, 'רחוב מאה שערים', הוא מגולל את סיפורו של רחוב שכולו 780 מטרים. כל חנות וגלגולה. והכול מלוּוה תמונות מהעבר וגם מההווה.

בספרו השלישי, 'מאה שערים ושכנותיה', הוא כבר מתמקד בארבע-עשרה שכונות סביב מאה שערים. כל שכונה וההיסטוריה שלה. יותר משלושת-אלפים תמונות, פרסומים וקטעי עיתונות רלוונטיים מתפרסמים בספריו אפופי הנוסטלגייה.

סיפורה של שכונה

במה ייחודה של מאה שערים? קלוגר מסביר: "תחילת ההתיישבות מחוץ לחומות ירושלים העתיקה נעשתה טיפין-טיפין. אחת השכונות הראשונות הייתה מאה שערים, שנהפכה סמל ליישוב ירושלים החדשה, ובעקבותיה קמו עוד שכונות.

"רב היה המשותף לשכונות שקמו סביב מאה שערים, אך לכל אחת מהן הייתה גם הייחודיות שלה. היזמה להקמתה, העסקנים שלה, מבנה בתיה, רבניה ודמויותיה. בכל השכונות בלטו האווירה היהודית של שמירת תורה ומצוות, בתי הכנסת ששימשו לתורה ולתפילה, העמידה על העקרונות ומעשי החסד והצדקה".

עסקן למופת

אחד הסיפורים המופלאים שהוא מביא (מספרו של דב גניחובסקי) הוא על ר' זלמן בהר"ן, מייסד מאה שערים, בית ישראל, בית יעקב, שערי פינה, בתי ורשה ועוד. עני מרוד היה, אבל הקים שכונה אחר שכונה. הסדר שנקבע היה, כי עם השלמת בניית הבתים עשו הגרלה בין המבקשים להתיישב בהם. כאשר ערך ר' זלמן את ההגרלה על עשרת הבתים הראשונים, לא הופיע שמו בין המועמדים. ראשית, לא היה לו כסף לשלם, ושנית, הוא לא רצה להיפרד מחדרו שבעיר העתיקה, שמחלונו נשקף הר הבית.

קניית שכונת בית ישראל הסתיימה בערב יום הכיפורים. ר' זלמן לקח עמו את הסעודה המפסקת למשרד הטאבו, וסיים את העסקה עם כניסת היום הקדוש ממש. לעצמו לא לקח מאומה. "דיי לי בנחלה אחרת המזומנת לי מכבר", אמר, והתכוון לחלקה שקנה בהר הזיתים.

קלוגר וספרו. שכונות שהן עולם מלא

קטגוריה: