על בימות רבות הופיע אברום (אברהם-לייב) בורשטיין, מוזיקאי ומייסד אגודת הכליזמרים בירושלים; ואולם הבימה שעליה יופיע בחנוכה השנה תהיה שונה מכל מה שחווה עד היום. זו תהיה סגירת מעגל מרגשת.
בורשטיין הוזמן למסע נגינה בקהילות מרוחקות בסיביר הקפואה. אבי סבו, הרב מתתיהו-דוד בורשטיין, מצא שם את מותו, בהיותו אסיר במחנה כפייה. "אב-סבי נספה בסיביר לאחר שהוגלה אליה כשניסה לברוח מפולין מאימת מלחמת העולם השנייה", מספר בורשטיין. "והנה אני חוזר לשם, לחמם לבבות בנגינה יהודית-חסידית".
בלי השפעות עכשוויות
אברום (45), חסיד ברסלב, נולד בקטמון. כבר בהיותו בן חמש נמשך למוזיקת כליזמר. "ככל שבגרתי הבנתי ששליחות חיי היא להנחיל את המורשת הזו לדורות הבאים", הוא אומר. ההפקה המוזיקלית הראשונה שלו הייתה בהיותו בן תשע-עשרה. "הקלטתי אלבום שבו הוקלט אב-חמי, הרב מרדכי-אלעזר רובינשטיין, בשירי רבי לוי-יצחק מברדיצ'ב". אחרי נישואיו עסק באימון צעירים בנגינת כליזמר, מתוך הקפדה על "נגינה טהורה ומסורתית ללא השפעות עכשוויות", כלשונו.
המוזיקה החסידית העכשווית אינה מסבה לו נחת. "יש שירים שנחשבים בטעות 'חסידיים', אבל הם לא", הוא נאנח. "המוזיקה שלנו מטעינה את הנשמה ומביאה לידי ריקוד עדין".
השראה בין החומות
את ההשראה המוזיקלית שלו אברום שואב מהליכה בין חומות ירושלים ובמערות של קברי צדיקים. "אפילו האלבומים שלי הוקלטו במקומות טבעיים, כדי לשמר את הרוח", הוא מספר. "כיום יש צימאון גדול לניגון כליזמר מקורי. אנו עורכים מסעות לאירופה ומגלים שגם לא-יהודים נהנים מהמוזיקה הזאת".
הוא הקים את 'אגודת הכליזמרים ירושלים' ואת מרכז 'יהדות וזמר' בתל-אביב ומקרב לבבות על-ידי המוזיקה. "המטרה שלנו", הוא מצהיר, "היא להחזיר את עטרת הניגון ונשמת הכליזמר העתיקה, בכלי נגינה אותנטיים, כמו כינור, קלרנית ואקורדיון, ולעורר את הלב לעבודת הבורא".
בכי של כומר
העשייה המוזיקלית מזמנת לו סיפורים מרגשים: "לא מכבר הופעתי בחתונה של שחקן מארה"ב שהחליט, על אף התנגדות משפחתו, להתחתן ליד מקום המקדש. החופה נערכה על גג ציוּן דוד המלך. לפני החופה פתחנו בניגון, וסיפרתי כי זה ניגון המיוחס לצדיקים, המוריד את נשמות המשפחה מהעולם העליון להשתתף בחתונה.
"באותה שעה נכחו במבנה כומר וחבורת נזירים. הכומר שמע את הניגון, התקרב אל החופה, עמד ולא הסיר את עיניו מאיתנו. בשלב מסוים פנה הצִדה ופרץ בבכי. שבועיים לאחר מכן ניגש הכומר אל הרב יצחק גולדשטיין, ראש ישיבת התפוצות, וסיפר לו שאמו יהודייה. 'כששמעתי את הניגון בחופה נזכרתי במוצאי היהודי', סיפר הכומר. האיש שב אל ביתו שבגרמניה, עזב את הכנסייה והחל לעשות צעדים לשוב לחיק עמו".
קטגוריה: אקטואליה