מה זה אלרגיה ? הרופא האוסטרי VON PIRQUET, 1906  הגדיר אותה לראשונה כתגובה נרכשת, ספציפית, ומשונה לחומר מסוים, מצד הגוף.

"נרכשת"- להבדיל מחומר רעיל [טוקסי] שכבר מהמנה הראשונה היא מזיקה ורעילה . באלרגיה יש צורך בחשיפה מוקדמת לחומר לפני שנהיים אלרגיים אליו, העובדה שתינוקות שאך נולדו רגישים \אלרגיים למזונות או חומרים מסוימים מוסברת על ידי חשיפה ברחם למזונות שהאם אכלה או לחומרים שנשמה.

"ספציפיות"- הכוונה שהתגובה לחומרים מסוימים מיוחדת לאותו חומר אם כי הסימפטומים יכולים להיות דומים, כך שיכולים להגיב באותה צורה לחלב ולקרדית אבק הבית אבל במנגנון תגובה אחר.

"משונה"- מיוחד לאותו אדם ושונה מרוב האנשים, בשונה מחומרים רעילים שמזיקים לכל אחד. כך למשל ציאניד או מוסקרין יגרום להרגשת חולי לכל אחד, בעוד שחלב וביצים, חיטה ועגבניות רק בחלק קטן מהאנשים. אמנם יש חפיפה בין סוגי התגובות לחומרים השונים ,למשל גז ביתי בכמות מסוימת יגרום לכולם הרגשת חולי אבל ישנם אנשים שיגיבו אפילו לריכוזים קטנים ביותר של החומר.

האם זו השלמה להרעלה קודמת או אולי תגובה אלרגית? קשה לדעת. כך או כך הפתרון הוא בהימנעות מהחומר המזיק ככל האפשר.

כשהרפואה גילתה שחלק מהתגובות האלרגיות מתווכות על ידי נוגדנים ותאי דם לבנים הנקראים לימפוציטים הלכה הרפואה למסקנה קיצונית וקבעה שרק אותם תגובות שבהם נמדדו נוגדנים או לימפוציטים מיוחדים, רק הם תגובות אלרגיות. ומה עם שאר התגובות היומיומיות שאין ספק לסובלים שהן קורות ולא נמצאה להם בדיקה מעבדתית מתאימה? אלה הוגדרו כדמיוניים [בראש של הפציינטים].

גישה מאד לא מדעית ומזיקה לאנשים הסובלים לא רק מהתופעות האלרגיות אלא גם מהגישה המעליבה והמזלזלת בסבלם. השיפור הרב לאחר הימנעות מהמזונות המזיקים יוחס לתשומת לב שהפציינט קבל [לא מצחיק!] "המדענים" פשוט לא נתנו לעובדות לבלבל אותם. בשנים האחרונות חל שנוי מה ברפואה המודרנית שכבר מודה בכך שאפילו מולקולות כימיות קטנות [הפטנים] היכולות ליצור תגובה אלרגית קלאסית וכן מקובל שחלקיקי זהום אוויר מהתעשייה ומהתחבורה יכולים לגרום לסימפטומים של חולי אצל אנשים רגישים.

אחת הסבות לחוסר קבלת הרגישות למזון כגורם לחולי זה עקב מחסור בבדיקות מעבדה אמינות. משום מה רוב הרופאים לא מבצעים בדיקות לרגישות למזון והבדיקות המיושנות של הזלפת החומר הנבדק על שריטה בעור ומדידת התגובה לאחר זמן מאד לא רגישות למזון, אפילו אצל אנשים המדווחים על תגובות ברורות וחריפות למזונות מסוימים.

אם כך מה עליכם לעשות? לפעול באופן מעשי והגיוני: אם פציינט משתפר ואף מחלים אחרי הימנעות ממזון מסוים, פירוש הדבר שיש סיכוי גדול שזה מזון בעייתי בשבילו ולא משנה מה המנגנון שבו הוא מזיק [אלרגיה או רעילות].

לצורך העניין נשתמש בהגדרה מעשית לאלרגיה, למזון או לחומר אחר נשאף או במגע . חומר נחשב לאלרגני [גורם לאלרגיה] אם:

1. האדם מרגיש יותר טוב כשהוא נמנע ממנו.

2. האדם מרגיש חולה או הרעה כשהוא חוזר ונחשף אליו.

3. אין שום גורם שניתן ליחס לו את הסימפטומים.

 

ד"ר לייפר משה הוא מומחה לרפואת ילדים ועוסק גם ברפואה סביבתית/אקולוגית ובטיפול באלרגיות על פי השיטה האמריקאית של ד"ר ראפ.
ניתן ליצור קשר: leifermoshe@gmail.com

קטגוריה: ,

תגיות: ,